Следвайте Гласове в ТелеграмГрупа чуждестранни инвестиционни компании, сред които и американските

...
Следвайте Гласове в ТелеграмГрупа чуждестранни инвестиционни компании, сред които и американските
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Група задгранични капиталови компании, измежду които и американските облигационери на Киев BlackRock и Pimco, възнамеряват да принудят Украйна да заплати лихвите по дълга си още през идната година. Това съобщава  " Уолстрийт джърнъл "  като се базира на свои източници.

Според вестника задграничните кредитори на Украйна през 2022 година след началото на специфичната интервенция на Руската федерация са декларирали, че Киев може да забави заплащанията. Сега обаче, съгласно вестника, " те губят самообладание ". Групата, която има една пета от украинските еврооблигации на стойност 20 милиарда $, неотдавна е образувала комитет и е наела юристи и банкови специалисти, с цел да разиска обстановката с Киев.

Кредиторите желаят Украйна да подписа съглашение с тях и да възобнови заплащанията по заемите в подмяна на отписване на огромна част от неизплатените задължения на страната, написа вестникът. Някои компании към този момент са разискали проектите си с Киев. Според неназован представител на групата кредиторите " разчитат на градивно взаимоотношение [с Киев], с цел да оказват помощ за решаването на казуса с държавния дълг на Украйна ".

Както отбелязва изданието, Украйна има намерение да стартира да разисква проекта с облигационерите този месец. Сега Киев желае поддръжка от западните страни, в това число Съединени американски щати, само че не е наложително да я получи. Вестникът изяснява, че Съединените щати и техните съдружници се притесняват, че по този метод парите на данъкоплатците ще се окажат в ръцете на облигационерите. Тези страни оповестиха " дългова почивка " за Украйна по личните ѝ заеми в размер на 4 милиарда $ до 2027 година и се притесняват, че облигационерите могат да стартират да получават заплащания преди тях.

В същото време вестникът отбелязва, че в случай че не може да бъде подписано съглашение с кредиторите, Украйна може да разгласи банкрут, откакто избраните от фирмите дългови ваканции изтекат през август. Подобен сюжет би навредил на репутацията на Киев измежду вложителите, счита вестникът. Засега облигационерите правят оценка позитивно икономическите вероятности на Киев и имат вяра, че финансите на Украйна ще се стабилизират макар спора.

Кредиторите чакат да получат до 500 млн. $ под формата на годишни лихвени заплащания и даже дадоха сигнал, че може да са подготвени да дават спомагателни тласъци на Киев по-късно. Някои притежатели на облигации предложиха да се употребяват замразените съветски активи в Европа и Северна Америка за погасяване на част от дълга, само че Международният валутен фонд и някои страни от Г-7 към момента не поддържат тази концепция. Те оферират различен вид: Киев ще прави дребни лихвени заплащания до 2027 година при лихви, които са доста по-ниски от пазарните. Според източниците на вестника Украйна няма да желае да възобнови естествения график за погашение на дълга по-рано от 2027 година

Инфо: ТАСС

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР